De gevolgen van een BKR-registratie: Wat u moet weten

Een BKR-registratie kan verstrekkende gevolgen hebben voor uw financiële situatie en kredietmogelijkheden. In dit artikel geven we u een overzicht van wat een BKR-registratie inhoudt en welke gevolgen het kan hebben.

Wat is een BKR-registratie?

Een BKR-registratie is een vermelding van uw kredietgeschiedenis bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het BKR houdt een register bij van alle kredieten en leningen die u heeft afgesloten, evenals uw betaalgedrag. Deze informatie wordt gebruikt door kredietverstrekkers om te bepalen of u een betrouwbare lener bent en of u in aanmerking komt voor een lening.

Welke soorten BKR-registraties zijn er?

Er zijn verschillende soorten BKR-registraties die kunnen worden toegekend, elk met verschillende gevolgen voor uw kredietmogelijkheden. De meest voorkomende BKR-registraties zijn:

  1. Code 1: dit is een achterstandsmelding. Dit betekent dat u een betalingsachterstand heeft van 2 tot 4 maanden. Dit kan leiden tot problemen bij het verkrijgen van nieuwe leningen of kredieten.
  2. Code 2: dit is een serieuze achterstandsmelding. Dit betekent dat u een betalingsachterstand heeft van 4 tot 8 maanden. Dit kan leiden tot problemen bij het verkrijgen van nieuwe leningen of kredieten.
  3. Code 3: dit betekent dat de kredietverstrekker het krediet heeft opgeëist en een deurwaarder heeft ingeschakeld. Dit kan leiden tot problemen bij het verkrijgen van nieuwe leningen of kredieten.
  4. Positieve registratie: dit betekent dat u een krediet heeft afgesloten en dit op tijd heeft terugbetaald. Dit heeft meestal geen negatieve gevolgen voor uw kredietmogelijkheden.
  5. Negatieve registratie: dit betekent dat u een krediet heeft afgesloten en dit niet op tijd heeft terugbetaald. Dit kan leiden tot problemen bij het verkrijgen van nieuwe leningen of kredieten.

Wat zijn de gevolgen van een BKR-registratie?

Een negatieve BKR-registratie kan leiden tot problemen bij het verkrijgen van nieuwe leningen of kredieten. Veel kredietverstrekkers zien een negatieve registratie als een teken dat u een verhoogd risico bent en zijn terughoudend in het verstrekken van nieuwe leningen of kredieten. Als u een lening of krediet wilt aanvragen, kan het dus lastiger zijn om deze te krijgen met een negatieve BKR-registratie.

Conclusie

Als u toch een negatieve registratie heeft, kan het raadzaam zijn om eerst uw kredietgeschiedenis op te schonen voordat u een nieuwe lening of krediet aanvraagt. Dit kan bijvoorbeeld door openstaande schulden af te lossen of door afspraken te maken met de kredietverstrekker over een betalingsregeling. Houd er rekening mee dat het soms jaren kan duren voordat een negatieve registratie is verwijderd uit het BKR-register.

Kortom, een BKR-registratie is iets om serieus rekening mee te houden als u op zoek bent naar een nieuwe lening of krediet. Zorg ervoor dat u uw kredietgeschiedenis op orde heeft en voorkom negatieve registraties om uw kredietmogelijkheden te behouden.